Пенсионната реформа – пълен провал

Правителството опроверга ефекта на собствената си пенсионна реформа.Увеличените осигуровки ще свиват дефицита на НОИ до 2029 г., след това „дупката“ отново започва да расте, показва конвергентната програма на България.

Промените в пенсионния модел, представени от правителството в края на март, не решават финансовите проблеми на системата в дългосрочен план. Това на практика е доказано от Министерството на финансите в актуализираната конвергентна програма (2015 – 2018 г.), изпратена за съгласуване до Европейската комисия. Там ясно се вижда, че заради решението да се вдигнат осигуровките на работещите ще има свиване на дефицита във фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) до 2029 г. След това обаче ефектът ще започне да изчезва и през 2060 г. той ще е същият, какъвто би бил и без правителствените мерки..

Анализът показва, че пенсиите ще се увеличат в номинална стойност, но ще намаляват като част от доходите на работещите. Всъщност дългосрочната перспектива пред пенсионната система със заложените промени не изглежда никак добра. Населението ще продължи да застарява, броят на пенсионерите ще се увеличава, разходите за пенсии като процент отбрутния вътрешен продуктняма да намалеят значително, а в номинално изражение ще се повишат в пъти.

Конвергентната програма доказва това, което много експерти обясняват – само с механично вдигане на осигурителната тежест за работещите и без мерки за овладяване на разходите и запушването на пробойните в системата, като безконтролното повишаване на инвалидните пенсии, няма как тя да се стабилизира.

В конвергентната програма е изчислен положителният ефект от увеличението на вноските в НОИ – 10.2 млрд. лв. повече приходи в НОИ за периода от 45 години. Ограничаването на възможностите за ранно пенсиониране при работещите първа и втора категория труд, както и въвеждането на изискване за навършена възраст при пенсионирането на служителите от МО и МВР, също ще има положителен ефект върху баланса на ДОО. Те обаче са под въпрос предвид обявените намерения за протести от работещите в сектор „Сигурност“.

Съществен проблем е липсата на мерки, с които да се стимулират хората да се осигуряват на реалните си доходи. Нещо повече – върви се точно в обратната посока – вдигат се вноските към фондовете на НОИ, а се ограничават възможностите за инвестиране в лични партиди. В момента в КСО е записано, че вноската в универсален пенсионен фонд трябва да се увеличи от 5 на 7% от 2017 г., но правителството предвижда да отмени вдигането за сметка на вноската в НОИ.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) с това решение стимулите и на входа, и на изхода на пенсионната система ще останат в ущърб на финансовото й състояние – на входа хората нямат никакъв стимул да се осигуряват на пълните си заплати, а на изхода – всичкия стимул да се оттеглят рано в пенсия.

В края на периода 100работещище издържат 95 пенсионери при 80 в момента. И въпреки че според финансовото министерство пенсиите ще се увеличатноминалнозаради промените, техният размер спрямо доходите на работещите ще намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *