Пенсионната система е поставена в риск

За първите четири месеца на годината приходите от общественото осигуряване са намалели с 5% от заложеното в бюджета. Това предполага дефицит от не по-малко от 200 млн. лв. за годината и поставя пенсионната система в риск. Това съобщиха от Българската стопанска камара. Затова и от там предлагат промени, които да създадат равнопоставеност, прозрачност и стабилност в системата.

Намаляването на постъпленията от осигуровки вече се оформя като трайна тенденция. Само от началото на годината осигурените лица са намалели със 140 000, сочат данни на БСК.

Заради кризата пенсионно-осигурителните дружества отчитат негативни резултати, а пенсионната система е в умерен риск, твърдят от камарата. Затова от там предлагат държавните служители, военните и служителите на МВР да плащат осигурителни вноски и това да стане за сметка на увеличението на техните заплати през тази година.
Освен това да бъде увеличен минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се от 240 на 450 лв. Същевременно да бъдат въведени минимални осигурителни прагове за различните професии самоосигуряващи се – посредници, адвокати, нотариуси и лекари.

Стопанската камара предлага и земеделските стопани да внасят осигуровки върху размера на минималната работна заплата, а вноската в универсалните пенсионни фондове да бъде намалена от 5 на 2%.
Ефектът върху икономиката от тези мерки се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *