Пенсионните фондове купуват скъпи имоти

Инвеститорите се целят само в бизнес сгради за над 30 млн. евро

Пенсионни и инвестиционни фондове изкупуват скъпите бизнес сгради у нас. Най-голям интерес към инвестиции в страната ни проявяват немските дружества. Броят им все повече нараства след присъединяването на България към Евросъюза. Те инвестират главно в търговски, офис и логистични проекти за сума не по-малка от 30 млн. евро и продължителност поне 5 години. Този тип инвеститори очакват по-малки печалби, но залагат на сигурността при връщане на вложенията си, обясни Валери Вълчев, управляващ директор на компанията за бизнес имоти „Фортън интернешънъл“.

В сравнение с европейския нашият пазар на бизнес имоти все още е с неограничени възможности. Мащабните проекти все още са единични.

Търговските площи ще останат най-атрактивни за инвестиции и през тази година въпреки бума в строителството на молове, прогнозират от „Фортън“. Очаква се да се запази и интересът към строителството на офис сгради в столицата и страната и да стартира развитието на първите големи индустриални и складови проекти.

Перспективен за инвеститорите е и пазарът на бизнес имоти в Сърбия, който следва с около две години тенденциите в България. Имотите там обаче са около два пъти по-скъпи от нашите в момента. Причината е, че много от работещите зад граница сърби инвестират спестяванията си в имоти.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *