Пенсионните фондове постигат доходност над минималното ниво

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване в България са постигнали доходност за 24-месечния период от 30 септември 2015 г. до 29 септември 2017 г. над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд, определено от Комисията за финансов надзор, съобщи регулаторът.

Среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за същия период, изчислена на годишна база, е 6,18 на сто, а за професионалните пенсионни фондове (ППФ) е 6,39 на сто.

За УПФ за периода е определена минимална доходност на годишна база в размер на 3,18 на сто, а а за ППФ – от 3,39 на сто.

Сред универсалните пенсионни фондове най-висока доходност отчитат УПФ „Съгласие“ – 7,24%, „Eн Ен УПФ“ с 6,80% и „ЗУПФ Алианц България“ с 6,36%.

Сред професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, лидери са ППФ „Доверие“ със 7,68%, „Ен Ен ППФ“ със 7,36%, а на трета позиция е ППФ „ДСК-Родина“ с 6,60%.

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, и в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща последните две години с доходност от 4,95 на сто, информира investor.bg.

При доброволните пенсионни фондове най-висока е доходността на ДПФ „Пенсионноосигурителен институт“ –10,22%, а най-ниска – на ДПФ „Топлина“ – 4,36%.

Фондовете от всички групи отчитат положителна доходност през последните две години.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *