Пенсионните фондове са против многократното местене на парите за пенсия

Частните пенсионни фондове не приемат осигурените да имат многократно право на избор къде да постъпват вноските за втора пенсия. Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов обаче стоят твърдо зад убеждението, че хората трябва да избират и правото да е многократно.

Това се разбра след поредната дискусия за пенсионните промени, съобщи БНР.

Частните фондове са поискали преразглеждане на формулата, по която ще допълват пенсията, получавана от НОИ. На базата на сегашната вноска от 5 процента те трябва да допълват 28 процента пенсията от обществения стълб. Според Горанов родените преди 1960 година ще имат по-добри пенсии от тези, които сега задължително се осигуряват за втора пенсия:

„Така че коефициентът на допълване, който се очаква от универсалните фондове, вече да не е 28 на сто, а да е доста по-нисък и тогава вероятно сметката ще излезе“, посочи Горанов и допълни, че пенсионните фондове виждат, че при минимална положителна реална доходност такъв ефект на заместване не е гарантиран.

„И моите основни притеснения, с които стартирах този дебат, бяха, че е много възможно лицата, които са родени след 60-та година, на които им предстои в следващите няколко години да се пенсионират, да получават при равни други условия по-ниска пенсия“, посочи министърът. Неговите притеснения са, че при сегашната система на осигуряване хората нямат право на избор, а сметката ще трябва да плати цялото общество.

Право на избор според представителите на държавата трябва да се даде и за категорийните работници, осигурени в професионалните фондове.

С предложенията на финансовото министерство, които вече бяха публикувани за обществено обсъждане, се дава право на многократен избор и местене на средствата от капиталовите схеми към Сребърния фонд и обратно с гаранция, че няма да се харчат за плащане на текущи пенсии от НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *