Пенсионните фондове увеличиха доходността си за 2007 г.

Доходността на пенсионните фондове се увеличава значително за миналата година, показват изчисленията на база стойностите на един дял, които фондовете публикуват в Комисията за финансов надзор.

При почти всички фондове резултатите сочат над 10% доходност за миналата година по изчисления на базата на последните две години. Все още обаче заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Бисер Петков не е одобрил задължителната минимална доходност, както и максималната й граница към декември 2007 г, пише в. „Дневник“.

Тя се определя за задължителните универсални и професионални схеми на основата на постигнатите резултати от фондовете. Ако фонд е реализирал доходност над максималната, средствата, които я надхвърлят, трябва да бъдат внесени в резервите на дружеството.

Обратно – ако тя е по-ниска от минималната, дружеството ще трябва да покрие разликата с резервите си. До момента не е имало случай фонд да има толкова ниска доходност, но обикновено има поне един, чиито резултати са над максималната граница.

Минимална и максимална граница няма обаче за доброволните фондове. Изчисленията показват, че резултатите им за годината надхвърлят дори доходността на някои взаимни фондове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *