Пенсионният бранш предлага на управляващите 6 основни мерки

Шест основни мерки за промяна в пенсионноосигурителната ни система ще предложи на правителството Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества. Ако искаме българската пенсионна система да продължи своето развитие, трябва да направим опит за тяхното въвеждане. Това обяви председателят на браншовата организация Никола Абаджиев пред Иншурънс БГ. В края на миналата седмица повече от 70 души – представители на пенсионноосигурителните дружества, както и на Комисията за финансов надзор, Комисията по бюджет и финанси и Комисията по труда и социалната политика на Народното събрание, на Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, на Националния осигурителен институт, както и членове на Консултативния съвет по пенсионна реформа към министъра на труда и социалната политика, се събраха във Велико Търново, за да обсъдят проблемите на пенсионната реформа.
Новите мерки всъщност са дълго отлагани стари въпроси, но продължаващото забавяне на тяхното приемане ще доведе до още по-големи проблеми в системата на пенсионното осигуряване, каза Абаджиев. Когато през 2000 година България постави началото на пенсионната си реформа, към онзи момент тя беше модерна, страната ни бе две обиколки пред някои западноевропейски страни. С годините обаче започнахме да изоставаме и сега, за съжаление, сме след онези, които стартираха дори след нас. Ето защо приемането на промените е повече от наложително, категоричен е предсдедателят на асоциацията.
Основните мерки, които трябва да бъдат направени са свързани с:
– въвеждане на мултифондовата система не само в доброволното пенсионно осигуряване, но и във всички стълбове;
– либерализиране на инвестиционния режим;
– приемане на риск-базирания надзор;
– поетапно увеличаване на осигурителната вноска за УПФ до 10% през 2015 година;
– данъчни облекчения за осигурените в универсалните фондове – от сегашните 10% на 15-20%;
– данъчни стимули за родените преди 31.12.1959 година.
До края на годината трябва да направим опит да въведем поне част от тези мерки. Ако това стане, те ще могат да заработят още от 2011 година, подчерта още Абаджиев. Той посочи, че браншът е доволен от резултатите за 2009 година, а първото тримесечие на тази година дава надежди, че през 2010-та пенсионните компании ще заличат отрицателния ефект от 2008 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *