Пенсионният фонд налива 4 млрд. в двете най-големи ирландски банки

Ирландското правителство обяви, че ще инжектира 7 млрд. евро в двете най-големи банки на страната Allied Irish bank (AIB) и централната банка – Bank of Ireland (BofI), вместо предвидените през декември 4 млрд. евро.
Парите ще бъдат разпределени по равно между AIB и BofI под формата на чист капитал.
Премиерът Браян Кауън не уточни в направено по-рано вчера изявление пред парламента дали наистина става въпрос за 7 млрд. евро, както писа пресата. Той посочи, че направената коректна и предпазлива оценка“ на нуждите на тези две банки е реалистична и увери, че „ситуацията ще продължава да се оценява постоянно.
Държавата няма намерение да взима контрола над тези банки, подчерта министърът на финансите Браян Ленихан в комюнике, в което съобщи за рекапитализацията. Той допълни, че правителството води разговори с три други финансови институции, намиращи се под неговата гаранция – Irish Life and Permanent, Educational Building Society и Irish Nationwide Building Society по въпроса за тяхната финансова ситуация.
В комюникето се казва още, че държавата няма да притежава обикновени акции в нито една от двете банки (AIB и BofI), но ще има опция за купуване на акции след 5 години на предварително определена цена, което й дава потенциално голяма печалба, ако борсовите котировки се вдигнат дотогава.
Правителството ще има право да определя една четвърт от членовете на управителните съвети на тези банки. В замяна на тази финансова помощ двете банки се ангажират да намалят с най-малко една трета възнаграждението на ръководствата си и с 25% това на средния ръководен персонал, да не дават никакви бонуси на ръководителите, нито да увеличават заплатите от нивата през миналата година през текущата.
Банките са приели и мораториум върху изземане на недвижимо имущество от кредитирани лица, които имат затруднения с връщането на заемите, и да не предприемат такава процедура за първо жилище преди изтичането на 12 месеца закъснение на вноските. Те трябва също да увеличат заделените средства за заеми за фирми.
От отпуснатите 7 милиарда евро, четири ще бъдат взети от Националния резервен пенсионен фонд. Необходимите за това промени в закона ще бъдат направени бързо, се пояснява още в комюникето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *