Пернишка фирма отпуска безлихвен кредит на работниците

Безлихвени кредити предоставя на работниците си шефът на пернишкото машиностроително предприятие „АСЛ-Машгруп“ Нацко Миленков, съобщава БТА. Парите са от собствени средства на фирмата. Заемите варират от 500 лв. до 6000 лв. и се погасяват на ежемесечни вноски от 50-100 лв., в зависимост от заплатата на работниците.
Таван на кредитите не е фиксиран.Той се определя от нуждите на работника и индивидуалния му принос в дейността на предприятието. Досега са раздадени около 50 000 лв. От финансовата помощ са се възползвали почти всички петдесетина работещи в дружеството.

Фирмените кредити са предназначени за жилищни ремонти, закупуване на коли, обзавеждане и други нужди, в зависимост от потребностите на хората. Безлихвените заеми са една от формите на грижа за кадрите ни, коментира Миленков. По думите му хората са сигурни в хляба си и затова няма текучество в предприятието, а ежедневно идват нови хора да търсят работа.

„АСЛ-Машгруп“ е правоприемник на завод „Минералмаш“, който произвеждаше машини за рязане на камъни. Настоящият собственик е купил преди шест години завода от приватизирали го фондове, които не успели да натоварят мощностите му. Сегашната гама на производство обаче няма нищо общо с тази на бившето социалистическо предприятие. В номенклатурната листа са включени тежки заварени механообработени конструкции, резервни части, възли и др. Предприятието е сред малкото, останали незасегнати от тежката икономическа криза. Френският му контрагент, за когото е предназначена 80 на сто от продукцията на завода, миналата година се отказал от доставчици от Средна Европа, но запазил партньорските си взаимоотношения с пернишкото машиностроително дружество.

Така предприятието завършило кризисната 2009 г. с 10 на сто по-висок обем производство и нов цех, в който са инвестирани около 2 млн. лв. Монтираното там обновено оборудване повишава технологичните възможности и отваря пазарни ниши на пернишкото предприятие. Тайната, според Миленков е във формулата „Всеки трябва да се хване за косата и да се извади“. На този принцип структурата на завода е оптимизирана и работи без администрация. Има само три технически лица, всички останали са заети пряко в производството

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *