Перперикон вече носи приходи на община Кърджали

Само за последните две съботи и недели от посещения на Перперикон са събрани 6401 лева, съобщи директорът на историческия музей в Кърджали Павел Петков. Това стана след като на юлската си сесия местния парламент определи сумата от три лева за билетче, 30 лева за беседа, 2 лева за ползването на паркинг от автобуси и микробуси и 1 лев от леки автомобили. Около 2 000 туристи са посетили Перперикон за посочения период.

Кметът на Кърджали Хасан Азис очаква от приходите от такси при посещението на археологическия обект сума от около 600 000 лева годишно на базата на 250-те хиляди туристи, които през миналата година са посетили археологическата забележителност.

Според решението на местните законотворци парите от събраните такси ще се реинвестират изцяло в облагородяването на инфраструктурата около скалния град на траките. Ще бъдат назначени 8 човека охрана, хора, които да се грижат за чистотата в района. Мислим за проект на пазар, за обособяване на места за отдих, за зелени площи и алеи, но всичко това засега е в областта на идеите, каза директорът на музея Павел Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *