Перспективата за българската банкова система остава негативна

Причините за тази оценка са преди всичко свързани с това, което Moody’s нарича „неубедително възстановяване на икономиката и слаба конюнктура.“ В доклада се посочват, очакванията за увеличаване на лошите кредити и високите нива на зависимост от външно финансиране.
Документът на Moody’s очертава основите на кредитните условия за следващите 12-18 месеца. Сред другите негативни фактори, които допринасят за негативната оценка са ниският растеж на кредитите и високото ниво на безработица.
Като се имат предвид наличната ликвидност и условията в ЕС, Moody’s очаква ограничено допълнително финансиране от банките майки, и най-вече от гръцките банки, които контролират около 28% от активите в системата. Има повишен риск от по-агресивна декапитализация, тъй като гръцките банки целят намаляване на обема на финансиране от ЕЦБ.
Moody’s очаква, че българските банки ще финансират растежа на кредитните си портфейли основно чрез привличане на местни депозити.
Но ограниченият общ размер на местните депозити означава, че ръстът им едва ли ще бъде достатъчен, за да се намали съотношението заеми към депозити от високите 108%, колкото е към края на 2010 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *