Перфектното време за евтино евро

Европейската централна банка ще стартира безпрецедентната си програма за количествени улеснения на стойност 1.1 трлн. евро в твърде „благоприятен“ момент, според Credit Suisse Group AG. А от Bank of America Corp. смятат, че времето за покупките на облигации „не може да бъде по-добре“ избрано.

На какво се дължи този необичаен оптимизъм спрямо политиката на ЕЦБ, за която по принцип се казва, че прави „твърде малко и твърде късно“? Пита Bloomberg.

Всъщност еврозоната вече излиза от кризата и без помощта на ЕЦБ. Количествените улеснения само ще дадат повече скорост на възстановяването.

„Ефективността на QE се усилва, ако бъдат съчетани с подем в икономическата инерция“, пише в анализ на Credit Suisse. „Количествените улеснения бяха лансирани в момент, в който пазарните очаквания за растеж в еврозоната са твърде мрачни, но несъвместими с фундаменталните данни, да не говорим с краткосрочните перспективи.“

Подпомогната от досегашните действия на ЕЦБ, като въвеждането на отрицателни лихви по депозитите на банките, което доведе до поевтиняване на еврото, спадът в доходността на облигациите и цената на петрола, икономиката на еврозоната показва ясни признаци на възстановяване, като първи ръст на продажбите на автомобили от 7 години насам и увеличаване на търсенето на кредити от банките.

Производството и услугите нарастват с най-бързия си темп от 5 години насам, както и новите поръчки за фирмите. Продажбите на дребно се покачиха три пъти по-бързо от очакваното през ноември спрямо предходния месец.

От Bank of America Corp. смятат, че прогнозата им за икономически ръст на еврозоната от 1.2% през 2015 г. може да се окаже твърде ниска. Темпът на повишение на брутния вътрешен продукт през втората половина на тази година ще бъде двойно по-висок, отколкото през същия период на 2014 г.

Според Goldman Sachs Group Inc. в едно изненадващо ускоряване на европейската икономика няма да има нищо изненадащо. Всеки път, когато Фед стартираше нов кръг от количествени улеснения в САЩ, данните за динамиката на икономиката бяха по-добри от очакванията на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *