Пестим 5% данък, ако платим през януари

Родителите пускат 3 декларации, за да си върнат част от налозите

Стартира кампания за разясняване на реформата в данъчната и осигурителна администрация. Четири вида брошури в тираж от 2 милиона обясняват какво е Национална агенция за приходите, как да платим данъците си по интернет и да се възползваме от семейното облагане. Брошурите се раздават в поделенията на НАП и общините. В София могат да бъдат намерени още в НОИ, НЗОК, централната автогара, Българската стопанска камара, хипермаркет ХИТ, Търговска лига, Прокредитбанк, Райфайзенбанк, ДЗИ, а през януари и в ресторантите „Макдоналдс“. Електронният вариант на брошурите може се види в интернет на www.taxadmin.minfin.bg.

5% отстъпка от данъка върху доходите ползваме, ако подадем годишна данъчна декларация и внесем налога до 31 януари 2006 г. Декларация за годишните си доходи трябва да подадат всички, които са получили пари извън работната си заплата. През 2006 г. дори да имат доходи само от заплата, декларации трябва да подадат и родителите с деца под 18 г., за да се възползват от семейното облагане. След като си пуснат декларациите, хазната ще им върне част от платените през 2005 г. налози.

Три отделни формуляра ще трябва да попълнят родителите, за да се възползват от семейното облагане. Декларациите се подават от 1 януари до 15 април 2006 г. само от единия родител. Той първо трябва да подаде традиционната годишна декларация за облагане на доходите. Към нея трябва да даде и декларация от втория родител, че няма да ползва правата на семейно облагане. Този документ не се прилага, ако другият родител е неизвестен, лишен е от родителски права или е починал. В третата декларация ще се пишат данни за децата – колко са, на колко години са, дали не са дадени за отглеждане извън семейството. Формулярите се дават безплатно, те ще бъдат качени и в интернет, така че всеки ще може да ги отпечата и попълни.

Данъчни облекчения има за бащата или майката на непълнолетни деца. Същите права имат родителите на деца, които през 2005 г. са се родили или навършват 18 г. Родителите сами трябва да решат кой от двамата ще ползва облекчението. За едно непълнолетно дете годишната данъчна основа се намалява с 360 лв., за две – със 780 лв., а за три и повече деца – с 1140 лв. Ако имате две деца и за година облагаемите ви доходи са 8400 лв., данъците ви ще бъдат намалени със 187,20 лв.

На родителите данъчните ще връщат пари само по банкова сметка. Ако родителската двойка не е сключила брак, право да намалява данъците си има само за майката. Но ако бащата е припознал детето, също може да ползва облекчението. По-практично е от семейното облагане да се възползва родителят с по-висок доход. За да ползвате облекченията за семейното облагане, не е необходимо да представяте никакви документи пред счетоводството на вашия работодател.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *