Петима министри декларират възможен конфликт на интереси, шестият си трае

Дават подкупи с дебитни карти
в. Стандарт

Дебитните карти са новата мода при купуването на шофьорски изпити, съобщи за в. „Стандарт“ източник от ИА „Автомобилна администрация“. Няколко успешни акции на полицията с белязани пари и уличени автоинструктори принудили пазара да смени плащането от кеш през банкомат, което било по-чисто. 5-6 са съмнителните учебни центрове, които показват странни резултати на изпитите по теория при проверките на инспектори от агенцията, каза Асен Лазаров, експерт от дирекция „Професионална компетентност, психологически подбор и водачи“ към ИААА. Той беше един от тримата инспектори, които Министерството на транспорта вчера изпрати на внезапна проверка на провеждани в София изпити.

Плевнелиев: Бизнесмени се пробваха да ме подкупят
в. Дневник

„Тестваха ме два – три пъти, за което информирах ДАНС“. Така министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев на въпрос дали е правен опит вече да го корумпират в сутрешния блок на БНТ. Той не пожела да конкретизира кои са бизнесмените. Обясни само, че „имаше хора, които идваха в министерството на срещи по една или друга причина, след което казват – ама ваш интерес, ама наш интерес. . .“. Плевнелев посочи, че „такива хора се гонят, след което се информира ДАНС“.

Строителният министър каза, че „няма да го пробият“ и „дълбоко осъзнава“ какъв ще е натискът, който ще му се оказва, за да бъде подкупен. Плевнелиев посочи, че избягва срещи с бизнесмени и пътят му е „от министерството вкъщи и от къщи в министерството“.

Строители се бият за кокошкарски поръчки
в. Стандарт

Строителни фирми влизат в люти битки за дребни поръчки, които само допреди година отказваха. За ремонт на читалища и детски градини сега кандидатстват по 45-50 компании, докато доскоро трудно се събираха и двама желаещи за поръчката, обясниха специалисти от гилдията. Според тях заради кризата браншът се изчиства от случайните играчи, които през последните години навлязоха в сектора.

1500 фирми не са подновили регистрацията си в Камарата на строителите, която им позволява да приемат по-големи поръчки от строеж на вила. Повечето са малки компании, коментира Иван Бойков от Управителния съвет на камарата. Надяваме се секторът да излезе от кризата в средата на следващата година, обясни той.

Петима министри декларират възможен конфликт на интереси
в. Сега

Петима министри от кабинета на Бойко Борисов са обявили, че могат да се озоват в конфликт на интереси със свои близки заради участието им във фирми и сдружения, които съвпадат с техния ресор. Някои дори са признали, че към момента на подаване на декларациите за конфликт на интереси има несъвместими за длъжността им обстоятелства, тъй като са били управители или прокуристи на фирми, с които като министри ще имат взаимоотношения. Нито един обаче не е посочил като свързани лица свои политически или бизнес партньори, от които може да изпадне в зависимост. (…)

Частен интерес, произтичащ от дейността на свързани с тях лица, са обявили министрите Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Божидар Нанев, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов. Според закона за предотвратяване конфликт на интереси „частен интерес“ е всяка облага от материален или нематериален характер за лицето, заемащо публична длъжност, или за свързаните с него лица. А получаването на облага може да е като доход в пари или в имущество, придобиване на дялове или акции, получаване на привилегия или почести, на стоки или услуги безплатно или на по-ниски от пазарните цени. Един от най-коментираните министри през последната седмица – Трайчо Трайков, обявява, че няма частен интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *