Петнадесет комисии в европарламента работят по търговското споразумение между ЕС и САЩ

Петнадесет парламентарни комисии в Европейския парламент (ЕП) тази седмица започват работа върху становището си върху търговското споразумение между Съединените щати и Европейския съюз (ЕС), по-известно като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Комисията по международна търговия е отговорна за финалното изготвяне на препоръките на Европейския парламент, като всички останали 14 комисии също ще предоставят мнението си. Дебатът и гласуването върху становището на Европейския парламент по план ще се проведат преди лятото тази година.

За да влезе в сила, след като преговорите по ТПТИ приключат, споразумението трябва съвместно да бъде одобрено от Съвета на ЕС и Европейския съюз (ЕС). Евродепутатите вече обявиха, че те не биха подкрепили споразумението на всяка цена, и ще разгледат стриктно деликатните въпроси, които може би ще бъдат включени в него, като например стандартите за качеството на храните.

Парламентарните комисии, които вече са изготвили становищата си за ТПТИ, са комисията за развитие, за икономически въпроси, за индустрия, изследвания и енергетика, за вътрешния пазар и защитата на потребителите и транспорта.

Евродепутатът от Германия Бернд Ланге, председател на комисията по международна търговия, предстои да състави доклад с оценката на Европейския парламент на резултатите от преговорите и да представи вижданията на ЕП по основните въпроси на бъдещото споразумение.

„На първо място се нуждаем от пълна прозрачност, за да можем да комуникираме с обществеността и да отговорим на техните опасения и въпроси. Освен това се нуждаем от оценка на всичко постигнато до момента. Вече стана ясно, че няма да бъде постигнато споразумение в някои области като например химическата индустрия. Системата за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата, която позволява на компаниите да съдят държавите за изгубени ползи в арбитражни съдилища, е най-противоречивата тема и също ще бъде разгледана“, коментира Ланге.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *