Bloomberg: Стратегия на С. Арабия се оказа печеливша

Преди две години Саудитска Арабия поведе съюзниците си в Близкия изток на поход да защитят пазарния си дял в световния пазар за петрол. Тази седмица Международната енергийна агенция (IEA) излезе със становище: стратегията е печеливша. Така агенция Блумбърг накратко предаде оценката  на международната агенция

Добивът от близкоизточните производители се е увеличил с повече от 2.5 млн барела на ден от ноември 2014, сочакт данни, компилирани от Bloomberg. В същото време американският добив е намалял с 1 млн барела на ден от юни 2015 насам и продължава да намалява въпреки увеличаващият се брой на работещи платформи.

Тази политика повдигна делът на Близкия изток в световните петролни запаси до 35%. Това е и най-високото му ниво от 70-те насам, според IEA.

Основната причина за предприетата от Саудитска Арабия стратегия е по-ниските разходи при  добив в пустинната страна. Американските  шистови производители по-трудно биха могли да издържат на продължителна ценова война, като се има предвид високите разходи при производството от шистовите находища.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *