Петролните монархии са срещу среща за определяне на цените на петрола

Монархиите от Персийския залив не са съгласни със свикването на Среща на върха на страни членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и извън него с цел определяне на цените на петрола, съобщава Wall Street Journal, базирайки се на информация от източници. Срещата бе предложена от Венецуела.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар и Кувейт не искат среща с производители като Русия, тъй като смятат, че тя няма да доведе до заявяване на ангажименти за намаляване на производството така, че да се повишат цените на петрола, казват официални лица.

„Това ще означава връщане обратно в началото“, казва представител на ОПЕК от едно от петролните кралства. „То ще има негативно влияние върху пазара и цените, ако не се предприемат реални мерки“, казва източникът.

Миналата седмица Венецуела призова за световна среща на страните производителки, за да преодолее срива на цените на петрола, който продължава вече 16 месеца. Петролът поевтиня до под 44 долара за барел през тази година, след като достигна 114 долара за барел през 2014 г. Основна причина за колапса е голямото увеличаване на доставките от САЩ, Русия и други производителки.

Срещата трябваше да се проведе по време на важната министерска среща на ОПЕК на 4 декември, като целта ѝ трябваше да бъде обсъждане на мерки за защита на цените на петрола. Петролният министър на Венецуела Еулохио дел Пино заяви, че сред мерките може да бъде въвеждане на „равновесна цена“ от 88 долара за барел, за да се гарантират инвестициите през следващите години. Това наподобява опитите на ОПЕК през 80-те години за контрол на цените в определен договорен диапазон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *