Петролният бизнес даде агенция „Митници“ на прокуратурата

Само в рамките на няколко часа големите петролни компании в България внесоха тежки обвинения срещу Агенция „Митници“, а прокуратурата започна проверка. Сигналът, подаден на 14 октомври, твърди, че – БАЦИС – системата за контрол на акцизните стоки, работи с дефекти, а митничари манипулират данните. В БАЦИС постъпват данни за движението на горива, цигари, алкохол, за оборотите и дължимите акцизи и ДДС. Сигналът се появява на фона на затягане на митническия контрол и на подобрена събираемост на приходите от агенцията, ръководена от Ваньо Танов.

Сигналът е от името на Българската петролна и газова асоциация. Подписан е от шефа на ЛУКойл Валентин Златев и от Андрей Делчев. В асоциацията членуват „Бент Ойл“, „Булмаркет“, „Ви-Газ България“, „Газтрейд“, „Инса Ойл“, „Литекс“, „Лукойл“, ОМV, „Петрол“ АД, „Приста Ойл“, „Ромпетрол България“, „Синергон Петролеум“ и „Шел България“.

„След поредица срещи с отговорните длъжностни лица от Агенция „Митници“ се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни, не се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата“, пише в сигнала до прокуратурата. Според Асоциацията основната функция на БАЦИС – автоматичното сравняване на количествата акцизни стоки на входа и на изхода, с количествата, декларирани от фирмите, не работи. И още – според петролните компании системата не смогва да обработи огромния обем информация, а избрани данни се заличават умишлено.

От Асоциацията искат прокуратурата да провери дали всички си плащат акцизите, дали всички фирми са се оборудвали с уреди за автоматично подаване на данни към митниците за количествата стоки и обороти и дали се проверяват само едни фирми, а за други има чадър.

От Агенция „Митници“ обясниха пред „Сега“, че системата работи добре и че непрекъснато се усъвършенства. А от консорциума, който е въвел и поддържа софтуера на БАЦИС, коментираха, че обвиненията са абсурдни. Управителят на „Ай Би Ес България“ Горан Ангелов обясни, че „със системата работят ограничен брой хора, пристигащите данни се записват в съответните логове, които отиват на друго място, и ако се изтрият, това няма как да се скрие“. Ангелов потвърди, че са провеждани срещи между отговорните за БАЦИС служители на Агенцията и петролните фирми, и подчерта, че на тях всички твърдения за неефективност на софтуера са били оборени. „Защо този сигнал се пуска сега? Има ли общо с това, че Агенция „Митници“ затяга все повече контрола“, попита Ангелов.

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов сигналът до прокуратурата може да цели да се отклони вниманието от темата за евтиния петрол и скъпите горива у нас. Безлов смята, че е полезно да се провери дали Агенцията има капацитет да управлява базата с данни, които постъпват чрез софтуера. По думите му обаче е спорно дали точно прокуратурата може да установи това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *