Петролът и златото поскъпват, Nikkei с нов четиригодишен рекорд

Петролът продължи с търговията си без ясна посока, като след ден на спад вчера ценната суровина отново поскъпна след изнесения доклад на енергийното министерство на САЩ за запасите от петрол на страната през изминалата седмица. Оттам отчетоха спад на запасите на петрол от 2.4 млн. барела в сравнение с предходната седмица до 305.7 млн. барела. Нивото им е с 11% над нивата на запасите от миналата година.

За разлика от запасите на петрол обаче запасите от бензин са се повишили с 4.4 млн. барела през изминалата седмица до 199.8 млн. барела, но все още са с 6% под нивата си от същата седмица на миналата година. Анализатори коментират, че това може да се дължи на освобождаване на количества на суровината от държавните резерви на страната.

След изнесените разнопосочни данни цената на суровия петрол с доставка през ноември се повиши по време на търговията на нюйоркската стокова борса с 1.28 долара до ниво от 66.35 долара. Близо до тези нива продължи да се търгува петролът и по време на азиатската борсова сесия.

Спад отбеляза цената на бензина, която се понижи с 2 цента до ниво от 2.3196 долара за галон, а цената на отоплителното гориво загуби един цент до 2.1385 долара за галон.

Ръстът в цената на петрола ограничи повишението на щатския индекс Dow Jones до 0.16%, а технологичният Nasdaq приключи деня с минимално понижение от 0.1%.

Въпреки ръста в цената на петрола японският Nikkei 225 се повиши до нов четиригодишен максимум, завършвайки деня с повишение от 181.33 пункта, или 1.35%, до ниво от 13 617.24 пункта. Това е и най-високото затваряне на индекса от 29 май 2001 година, когато приключи на ниво от 13 773.89 пункта.

Повишение отбелязаха и останалите азиатски индекси, като тайванският претеглен индекс се повиши с 1.33% до ниво от малко над психологическите 6000 пункта.

Доларът прекрати ръста си от последните дни. Късно снощи еврото започна да поскъпва спрямо щатската валута, като достигна най-висока стойност от 1.2078 долара за едно евро. Към момента единната валута се разменя за 1.2060 долара.

Стартиралото поевтиняване на долара доведе до силен ръст на златото вчера, което на нюйоркската стокова борса регистрира ръст от цели 6.9 долара до ниво от 469.8 долара за тройунция с доставка през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *