Петролът и златото продължават да поевтиняват, доларът остава силен

Цената на суровия петрол загуби близо един долар днес по време на азиатската борсова сесия, след като стана ясно, че щетите от урагана Рита най-вероятно ще са по-малки от очакванията. Понижението дойде след като в петък ценната суровина загуби 2.31 долара от стойността си.

Рано сутринта цената на суровия петрол се понижи със 78 цента до 63.41 долара за барел с доставка през ноември. Спад регистрира и цената на петрола тип брент, който рано сутринта се търгуваше с 93 цента под затварянето си в петък при ниво от 61.51 долара за барел.

Анализатори коментират, че след като суровият петрол достигна преди четири седмици рекордното ниво от 70.85 долара за барел следствие на урагана от пета степен Катрина, новината за отслабващия ураган Рита е довела до успокояване на пазара и е основната причина за спада на петрола от последните дни.

Допълнително спадът в цената на петрола се предопределя и от опасенията на инвеститорите за понижено търсене на суровината в резултат на рекордно високите му цени.

Според изнесени днес официални данни Китай, който е вторият по големина световен потребител на петрол, е внесъл с 6% по-малко от суровината през август в сравнение със същия месец на миналата година.

Спад регистрираха и цените на останалите суровини, като фючърсите на газолина с доставка през ноември се понижиха с 8.56 цента до 2 долара за галон, а отоплителното гориво поевтиня с 4 цента до 1.9090 долара за галон.

На фона на започналото в петък поевтиняване на петрола, силно поскъпване отбеляза щатската валута спрямо останалите основни валути. В петък еврото се понижи до 1.2030 долара, след като по-рано през деня се разменяше на нива малко над 1.2100 долара за едно евро.

Поевтиняването на единната валута обаче временно беше преустановено днес, като към момента едно евро се разменя на нива малко над 1.2000 долара. Според някои анализатори е възможно еврото да поевтинее до 1.1950 долара.

Силно поевтиня в петък и британският паунд спрямо долара, като достигна 1.7760 долара за паунд, след като по-рано през деня се търгуваше на нива над 1.7900 долара за паунд.

Силното поскъпване на щатската валута оказа своето въздействие върху цената на златото. След като в петък фючърсите на суровината с доставка през октомври загубиха 3.1 долара от стойността си, днес благородният метал поевтиня с нови 2.6 долара, или 0.6%, до ниво от 461.40 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *