Петролът мина 70 долара за барел

Цената на петрола отново се върна над нивото от 70 долара за барел, започвайки с повишение новия месец. Причина за поскъпването на суровината станаха очакванията, че глобалното икономическо възстановяване, което според мнозина вече започва, ще върви ръка за ръка с повишено търсене на горива.
След като през миналата седмица котировките се колебаеха в сравнително широки граници и в крайна сметка търговията приключи при ниво от 69,45 долара за барел, тази нощ черното злато прескочи границата от 70 долара за барел.
В часовете на електронна търговия на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през септември повишават цената си с около 1 на сто до 70,17 долара за барел. Търгуваният в Лондон петрол от сорта брент пък се движи с ръст от 1,1 на сто до 72,29 долара за барел.
„Оптимизмът за икономическо възстановяване се бори срещу слабите фундаменти и в настоящия момент успява да вземе превес“, коментира за АР пазарният анализатор Виктор Шум.
Ръстът на котировките е подкрепен и от новите повишения на азиатските борси, които продължават и днес ралито си от миналия месец. Според Шум през следващите няколко дни е възможно цената на американския лек суров петрол да тестват нивото от 72,23 долара за барел, което е най-цена на суровината за последните осем месеца.
В същото време обаче той предупреждава, че при слаби данни за потребителското доверие в САЩ цената на петрола може да потъне отново до около 60 долара за барел. „Ще бъде трудно за петрола да задържи нивото от 70 долара за барел с оглед лошите фундаменти“, коментира Шум.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *