Петролът над 61 долара след опасения за ответни действия на ОПЕК

След като стартира вчерашния ден на отрицателна територия, понижавайки се моментно под 60 долара за барел, в крайна сметка цената на суровия петрол завърши деня на положителна територия.

Вчера рано сутринта цената на петрола се понижи до 59.53 долара за барел с доставка през ноември, което бе най-ниската стойност на суровината от шест месеца.

По време на търговията си на щатските пазари фючърсите на петрола се повишиха вчера с 0.9 долара до ниво от 61.45 долара за барел.

По време на търговията си в Азия обаче суровината поевтиня с близо 0.2 долара до 61.25 долара за барел с доставка през ноември.

Ръстът в цената на петрола дойде на фона на повишените очаквания на инвеститорите за производствени съкращения от страна на ОПЕК, в случай че цената трайно се задържи под 60 долара за барел.

В същото време инвеститори прогнозират засилване на потреблението през следващите месеци с настъпването на зимата в САЩ.

На фона на поскъпването в цената на петрола разнопосочно се търгуваха останалите петролни продукти.

Фючърсите на отоплителното гориво с доставка през октомври регистрираха повишение от близо цент до ниво от 1.6564 долара за галон, а тези на бензина загубиха близо 2 цента от стойността си до ниво от 1.50 долара за галон.

Цената на природния газ продължи да се понижава, като вчера фючърсите на суровината загубиха 0.152 долара от стойността си до 4.475 долара за ММВtu, което бе най-ниското им ниво от близо три години.

Анализатори обясняват спада в цената на синьото гориво с рекордните запаси от суровината в САЩ и относително слабото й потребление в страната заради хладното лято.

Много от тях прогнозират обаче, че цената на суровината ще възстанови част от изгубеното с настъпването на зимните месеци и нарастване на потреблението й.

Щатските индекси завършиха вчерашния ден силно на положителна територия. Технологичният Nasdaq добави към стойността си 1.4% до ниво от 2.249.07 пункта, а Dow Jones приключи деня с ръст от 0.6% до 11 575.81 пункта.

На фона на ръста на щатските индекси понижение регистрираха азиатските. Японският Nikkei 225 загуби 0.5% от стойността си до ниво от 15 557.45 пункта, а корейският KOSPI загуби 0.8% до 1 343.97 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *