Петролът над 67 долара след спад на запасите от бензин в САЩ

Цената на петрола и петролните продукти регистрираха силен ръст в сряда след данните за запасите от бензин в САЩ за изминалата седмица. От енергийното министерство на най-големия световен потребител на петрол отчетоха спад от 4.4 млн. барела в запасите на бензин до ниво от 211.8 млн. барела.

Понижението значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха спад в запасите на горивото с 1.6 млн. барела за седмицата.

Спад от 2.6 млн. барела са регистрирали и запасите от дестилирани горива до ниво от 121.6 млн. барела, което също превиши очакванията на анализаторите за понижение от 1.1 млн. барела за седмицата.

Изнесените негативни данни неутрализираха положителния ефект от ръста на запасите от петрол с 2.1 млн. барела до 342.8 млн. барела, което е с 8% над нивото им от сравнимата седмица на миналата година.

Спадът в запасите от бензина и дестилираните горива идва в момент, когато рафинериите съкращават производството си заради традиционните годишни ремонти с предстоящото идване на лятото и повишението на потреблението на бензин в САЩ.

След изнесените резултати цената на петрола регистрира повишение по време на търговията си на нюйоркската стокова борса, добавяйки 0.84 долара до ниво от 67.07 долара за барел с доставка през май.

По време на азиатската си търговия цената на суровината продължи ръста си, като там тя добави нови 0.4 долара до ниво от 67.47 долара за барел.

Ръст регистрираха и цените на останалите петролни продукти. Фючърсите на бензина с доставка през май добавиха близо 3 цента към стойността си до ниво от 1.9770 долара за галон, а цената на отоплителното гориво се повиши с 1.42 цента до ниво от 1.8830 долара за галон.

Природният газ добави 5.6 цента към стойността си до ниво от 7.125 долара за ММВtu.

В известна степен за повишението в цената на “черното злато” продължават да влияят и външни фактори, като високото напрежение, свързано с рисковете от съкращаване на производството от страни като Иран и Нигерия.

На фона на повишението в цената на петрола и притесненията, че то ще повлияе негативно върху световния икономически растеж, ръст регистрира и цената на златото.

По време на търговията си в Азия цената на благородния метал добави 3.6 долара до ниво от 591.40 долара за тройунция с доставка през април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *