Петролът над 72 долара, златото с нов рекорд над 714 долара

Петролът над 72 долара, златото с нов рекорд над 714 долара

11.05.2006 09:51

Цената на петрола продължи с ръста си от последните дни, като превиши 72 долара за барел с доставка през юни. След като вчера суровият петрол поскъпна с 1.44 долара за барел, по време на търговията си в Азия той добави нови 35 цента, или 0.5%, към стойността си до ниво от 72.48 долара за барел.

Повишението в цената на петрола става реалност, след като потреблението на бензин в САЩ се е увеличило до най-високото си от месец август миналата година ниво от 10.2 млн. барела на ден.

Очаква се да нарасне и потреблението на петрол, като щатските рафинерии приключват с традиционните ремонти преди стартирането на натоварения откъм шофиране летен сезон и скоро ще започнат да оперират при пълен капацитет.

Златото продължи с рекордното си повишение, като днес по време на азиатската борсова сесия достигна нов 25-годишен максимум при 714.60 долара за тройунция с доставка през юни.

Към момента благородният метал се търгува с повишение от близо 6 долара спрямо вчерашното си ниво на затваряне до 711.50 долара за тройунция.

Ръстът в цената на златото стана реалност независимо от поскъпването на долара спрямо останалите основни валути, след като вчера Fed повиши равнището на краткосрочните лихви в страната.

Покачване регистрираха и цените на останалите метали, като фючърсите на среброто с доставка през юни се повишиха с близо 14 цента, или 1%, до ниво от 14.35 долара за тройунция.

До нов исторически максимум скочи и цената на платината, която завърши вчерашния ден с ръст от 20.4 долара до ниво от 1 259.7 долара за тройунция с доставка през юли.

Нова рекордна стойност достигна и медта, след като поскъпна вчера по време на търговията си на щатските пазари с 8.8 цента до ниво от 3.784 долара за паунд с доставка през май.

С 3.5 цента се увеличи и цената на алуминия, който също достигна рекордна стойност – при 1.43 долара за паунд с доставка през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *