Петролът намери дъно

Цените на петрола на световните пазари са намерили дъно, поне това показва реакцията на думите на петролния министър на Саудитска Арабия.

Вчера след като Али ал-Наими заяви в интервю за Middle East Economic Survey, че суровината може да поевтинее до „20 долара за барел, но това няма значение“, цената на черното злато се срина с над 2%.

Нещо повече той коментира, че Организацията на страните износителки на петрол няма да намалява квотите си за добив, независимо от цените.

„Колкото до политиката на OPEC, аз убедих OPEC в това, дори и г-н ал-Бадри /Генерален секретар на картела/ сега е убеден, че не е в интерес на производителите от OPEC да намалят производството си, без оглед на цената.“

След подобно изказване петролните фючърси би трябвало да търсят ново дъно. Вместо това, след рязко, но кратко поевтиняване, те се върнаха на нивата от предната седмица и днес краткосрочните контракти за сорт Брент поскъпват с 0.42%, до 60.36 долара за барел.

Реакцията на пазара изглежда показва, че дъното на низходящия тренд на цените на петрола вече е достигнато и те едва ли ще продължат към 20 долара за барел, както спекулира Али ал-Наими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *