Петролът около петмесечно дъно при подобреното положение с ядрената прогрaма на Иран

В Ню Йорк суровият петрол дсотигна нива, близки до петмесечно дъно, след като цената му се понижи вчера при сигнали, че Иран, четвъртият по големина производител на петрол, може да спре обогатяването на уран. Суровият петрол с доставка през октомври се търгуваше за $65.81 за барел

В Ню Йорк суровият петрол се търгуваше на нива, близки до петмесечно дъно, след като цената му се понижи вчера при сигнали, че Иран, четвъртият по големина производител на петрол, може да спре обогатяването на уран, предаде Bloomberg.

Иран може да спре ядрената си програма за два месеца, ако ООН прекрати действията си по налагане на санкции срещу страната, съобщи агенция France-Presse.

Вчера държавите-членки на ОПЕК, които добиват 40% от световния петрол, решиха да оставят производствените квоти без промяна.

Суровият петрол с доставка през октомври се търгуваше за $65.81 за барел, с 20 цента по-скъпо, в извънборсовата електронна търговия на Нюйоркската стокова борса в 10:45 в Сингапур. Цените днес са с 3,9% по-високи спрямо тези преди една година.

Вчера контрактът поевтиня с 64 цента, или 1%, до $65.61 – най-ниското ниво от 27 март. Беше отбелязан шести ден на понижение на цената на „черното злато“ и съответно най-дългият период на спад в цената от октомври 2003г.

В Лондон суровият петрол сорт „Brent“ с доставка през октомври поскъпна най-много с 32 цента, или 0,5%, до $64.87 за барел на ICE Futures exchange. Контрактът, който изтича на 14 септември, се търгуваше за $64.75 за барел в 9:36 сингапурско време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *