Петролът остава под натиск след силни данни за запасите в САЩ

Цените на петрола останаха под натиск по време на днешната търговска сесия, задържайки се малко над 50 долара за барел.

Вчера от енергийното министерство на САЩ обявиха седмично нарастване на запасите от суров петрол в страната с 6,8 млн. барела до 321,5 млн. барела, което бе значително над прогнозираното увеличение от едва 100 хил. барела. Запасите от бензин също отчитат ръст от 3,5 млн. барела до 216,8 млн. барела, докато тези на горивото за отопление, дизела и другите дестилати се увеличават с 900 хил. барела до 141,9 млн. барела.

Фючърсите на петрола се понижиха с 8 цента до 50,40 долара за барел, след като вчера приключиха търговската сесия на борсата в Ню Йорк със спад от 3,4% до 50,48 долара за барел. Вчера цената за кратко се понижи и под нивото от 50 долара за барел.

Очертава се тази седмица черното злато да регистрира пето поредно понижение. Това би била най-дългата негативна серия от края на 1998 година насам, когато са отчетени шест поредни седмици на спад.

Вчера Международната агенция по енергетика занижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2007 година. Според институцията търсенето ще се повиши с 1,6% тази година до ниво от 85,77 млн. барела дневно, което е със 160 хил. барела под предварителните очаквания.

Според анализатори, вчерашният краткотраен пробив на нивото от 50 долара за барел вероятно ще намери продължение и ще последва нов по-продължителен спад. Повечето пазарни участници обаче са на мнение, че това няма да се случи непосредствено преди уикенда, тъй като цената вероятно ще получи подкрепа от закриване на част от „късите“ позиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *