Петролът падна под 55 долара за барел

Вчера петролът регистрира понижение на борсата в Ню Йорк и по време на днешната азиатска сесия се задържа под нивото от 55 долара за барел.

Според някои анализатори ниските температури в северната част на САЩ няма да се задържат достатъчно дълго, за да понижат запасите от гориво за отопление, които са с 9,4% над средното ниво за последните пет години.

Днес фючърсите на черното злато с доставка през март отчетоха леко повишение от 25 цента до ниво от 54,48 долара за барел, след като вчера загубиха 1,14 долара, или 2,1% от стойността си, до 54,23 долара за барел. Сортът Брент, добиван в Северно море, поскъпна с 0,7% днес до ниво от 54,52 долара за барел.

Във вторник и сряда петролът повиши стойността си с над 5%, след като стана ясно, че САЩ възнамерява да попълни стратегическите си резерви с 11 млн. барела през пролетта.

От организацията на страните износителки на петрол ОПЕК са на мнение, че предприетите мерки за ограничаване на предлагането вече дават резултат и оказват подкрепа на цената.

Голяма част от пазарните участници обаче считат, че при евентуален пробив на психологическото ниво от 50 долара за барел ще последва нов продължителен спад на черното злато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *