Петролът под 64 долара за барел, спадът при златото продължава

Цената на петрола продължи силното си понижение и вчера, като по време на търговията си на щатските пазари загуби 1.85 долара до ниво от 63.76 долара за барел суров петрол с доставка през октомври.

Така черното злато регистрира седем поредни сесии на спад, което е най-продължителното понижение от три години насам. То отведе цената на суровината до най-ниската й стойност от шест месеца.

По време на азиатската борсова сесия обаче фючърсите на суровия петрол добавиха 0.13 долара към стойността си до ниво от 63.89 долара за барел. Лекото повишение стана реалност в очакване на дебатите между ООН и Иран относно ядрената политика на страната и възобновените опасения за нарушаване на производството в Нигерия.

Понижението в цената на петрола се предопредели от намаляването на напрежението около Иран с напредването на преговорите, както и решението на ОПЕК да запази равнището на производството си непроменено. Анализаторите са разделени относно мненията си дали спадът ще продължи, или той е дълбока корекция в резултат на намаляването на премията от близо 10 долара в цената на черното злато в резултат на геополитическото напрежение.

Според една част от пазарните участници с наближаването на зимния сезон е възможно цената на петрола да отбележи консолидация в диапазона между 60 и 65 долара за барел, след което да стартира отново поскъпването си. Други са на мнение, че понижението ще е по-продължително и може да отведе цената на петрола под 60 долара за барел.

През уикенда преговарящите от страна на Иран предложиха страната временно да прекрати ядрената си програма до намиране на компромисно решение, което повиши очакванията за намиране на изход от ситуацията.

В последните военни атаки върху петролни компании в Нигерия, която е осмият най-голям световен износител на петрол, бе убит един работник и ранени други двама – ден преди планираната тридневна стачка на петролните работници в страната.

На фона на спада в цената на петрола понижението си продължи и цената на златото.

След като вчера златото с доставка през октомври завърши деня с понижение от 3.1 долара по време на търговията си на щатските пазари до ниво от 588.5 долара, в рамките на азиатската си търговия благородният метал загуби нови 6.5 долара до 582.3 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *