Петролът поевтиня до под 100 долара за барел за първи път от месец

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се смъкна до под 100 долара за барел за първипътот началото на февруари, съобщава WBP Online. Сред основните причини бевторият пореден спад на Wall Street от вторник, който повиши опасенията за възможно ограничаване на консумацията в най-голямата икономика в света.

Тежест върху инвеститорските нагласи продължиха да имат и публикуваните през уикенда данни от Китай, които засилиха притесненията за състоянието на азиатската страна.

По време на късната търговия в Азия в сряда лекият суров петрол с доставка през април поевтинява с 0,71 на сто до 99,32 долара за барел. По този начин цената на актива отстъпи под ключовата граница от 100 долара за барел за първи път от 6 февруари.

Основна роля за скорошното покачване на цената на петрола имаха политическите неуредици в Източна Европа. Във вторник управляващите на Крим и Севастопол приеха декларации за независимост. Украинските власти пък съобщиха, че са в готовност да разположат 20 000 войници по границата. По данни на местните управляващи в Крим има около 19 000 руски войници.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ са нараснали през миналата седмица, докато бензиновите и дестилатните наличности са отстъпили според данните на Американския институт по петрола.

Публикуваният във вторник традиционен седмичен доклад показа, че брутните запаси от „черното злато“ са нараснали с 2,6 млн. барела през седмицата до края на 7 март, разширявайки се до 367 млн. барел. Очакванията на експертите бяха за ръст от 2,2 млн. барела.

Другата водеща държавна енергийна агенция в САЩ – Администрацията за енергийна информация, ще публикува своя седмичен бюлетин в сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *