Петролът поема нагоре, златото поевтинява

Цената на петрола прекъсна губещата си сесия и регистрира повишение през вчерашния ден на щатските пазари в очакване на данните за запасите на петрол в най-големия световен потребител – САЩ.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през декември поскъпнаха с 0.54 долара за барел до ниво от 59.35 долара вчера, като днес по време на търговията си на азиатските пазари суровината добави нови 0.24 долара към стойността си до ниво от 59.59 долара за барел.

Повишение вчера регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като със спада на температурите в САЩ фючърсите на природния газ поскъпнаха с 4.1 цента до ниво от 7.132 долара за ММВtu.

С 2.6 цента до ниво от 1.6952 долара за галон поскъпнаха фючърсите на отоплителното гориво с доставка през ноември, а тези на бензина добавиха 2.8 цента към стойността си до ниво от 1.5322 долара за галон.

Анализатори коментират, че по-нататъшното движение в цената на петрола ще се определи от данните за запасите на петрол и петролни продукти за изминалата седмица в САЩ.

Средните очаквания са запасите на петрол на най-голямата световна икономика да са се повишили с 2.7 млн. барела, докато тези на дестилирани горива да са се понижили с 1.6 млн. барела.

На фона на поскъпването на петрола понижение днес отбелязва цената на златото. Фючърсите на благородния метал загубиха 2.5 долара по време на търговията си на азиатските пазари до ниво от 585.20 долара за тройунция с доставка през декември.

Индексът Dow Jones завърши вчерашния ден при ново рекордно високо ниво на затваряне, след като добави минималните близо 11 пункта, или 0.1% към стойността си до ниво от 12 127.88 пункта.

За разлика от него технологичният Nasdaq приключи на отрицателна територия, като загуби 0.5% от стойността си до 2 344.84 пункта.

Разнопосочно приключиха днешния ден и азиатските индекси, като японският Nikkei се понижи с 0.4% до ниво от 16 721.11 пункта, а корейският KOSPI се повиши с 0.4% до ниво от 1 371.43 пункта.

На отрицателна територия приключи деня и тайванският претеглен индекс, загубил от стойността си 0.5% до ниво от 7 059.83 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *