Петролът поскъпва въпреки положителните данни за запасите в САЩ

Цената на петрола не успя да преодолее психологическото ниво от 60 долара за барел суров петрол с доставка през април, след като опасенията на пазара от нарушените доставки от Нигерия след атентатите през уикенда надделяха над добрите данни за запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица.

Суровият петрол с доставка през април добави към стойността си 0.65 долара до 61.20 долара по време на търговията си на азиатските пазари, след като вчера завърши деня на нюйоркската стокова борса с понижение от 47 цента до 60.54 долара за барел.

Ръстът стана реалност въпреки изнесените вчера данни за повишение на запасите на петрол в САЩ с 1.1 млн. барела през изминалата седмица до 326.7 млн. барела, което е най-високото им ниво от юни миналата година.

Повишение от 100 000 барела са отбелязали и запасите от бензин до 225.6 млн. барела, което е най-високото им ниво за последните седем години.

Спад от 1.3 млн. барела обаче се отбелязали запасите на дестилирани горива до 135.6 млн. барела, което се прогнозираше от анализаторите.

След данните повишение отбеляза и цената на бензина, който добави 1.39 цента до ниво от 1.5273 долара за галон, докато цената на отоплителното гориво се покачи с 0.5 цента до 1.6675 долара за галон.

Понижението си от вчера продължи цената на природния газ, която се понижи с нови 13 цента по време на търговията си в Азия до ниво от 7.328 за MMBtu.

Анализатори обясняват повишението в цената на петрола на фона на добрите данни за запасите на петрол и петролни продукти в САЩ с възобновените опасения относно ядрената програма на Иран и нестабилното положение в Нигерия, където производството е нарушено след атентатите.

Вчера в страната бяха публикувани първи снимки на заловени от военни групировки чуждестранни заложници, което допълнително внесе смут на петролния пазар.

На фона на повишението в цената на петрола щатските индекси регистрираха спад, като Dow Jones загуби 0.6% от стойността си до ниво от 11 069.22 пункта, а технологичният Nasdaq се понижи с 0.2% до ниво от 2 279.32 пункта.

На положителна територия завършиха днешния ден основните индекси, като тайванският претеглен индекс добави близо 1% към стойността си до ниво от 6 538.22 пункта, а корейският KOSPI се повиши с 0.3% до ниво от 1 365.82 пункта.

Минимален ръст регистрира японският Nikkei 225, който завърши деня при ниво малко над 16 100 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *