Петролът поскъпва заради намаляващите запаси на бензин

Петролът поскъпна, тъй като пазарите обърнаха внимание на намаляващите запаси на бензин преди пиковия летен сезон. Според доклада на Енергийната информационна агенция, оповестен вчера, инвентарите на бензин са спаднали с 3.4 милиона барела миналата седмица, а очакванията бяха за далеч по-малък спад от 1.4 милиона барела.

В обедните часове търгуваният в Лондон сорт Брент се покачи с 84 цента до 61.61 долара за барел. Котираният на борсата Нимекс в Ню Йорк лек суров петрол със срок на доставка месец май нарасна с 82 цента до 60.44 долара за барел.

В момента икономистите обръщат внимание изцяло на нивата на запасите на бензин. Проблемите обаче на рафинериите и преминаването на производството от гориво за отопление към бензин увеличават опасенията за задоволително предлагане.

В същото време търсенето на бензин в четирите седмици до 16 март се е увеличило с 2.1% в сравнение с нивата за същия период от преди една година. В допълнение, очакванията са търсенето да нараства все повече и повече, тъй като наближава пиковият летен сезон в САЩ, който започва в края на месец май.

Вчерашното решение на Федералния резерв да остави лихвите в САЩ без промяна оказа подкрепа на борсовите индекси, а това на свой ред доведе до сила и на петрола. Петролът и другите суровини станаха през последните седмици тясно свързани с движенията на ценните книжа.

Цената на петрола през последните седмици се движи в рейндж около нивата от 60 долара за барел. Неспособността за пробив на нивата от 65 долара за барел обаче поражда опасения за ново поевтиняване, а сегашните цени се задържат благодарение на икономическите проблеми в света.

В 15:30 часа българско време контрактите на борсата Нимекс за фронт-месеца май се търгуваха на цени от 60.49 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 59.61 долара, а промяната е 88 цента в посока нагоре. Най-високата стойност за деня е 60.81 долара, а най-ниската – 59.95 долара. Откритият интерес е 390 175 контракта.

Техническа картина

Close 61.25 High 61.31 Low 60.35

При майските контракти съпротиви са върховете от 13 март на 62.45 и от 8 март на 63.61, а след тях следва психологическото ниво от 65, чийто траен пробив вероятно ще доведе до значително поскъпване.

В посока надолу подкрепа е 60, която от своя страна пък не позволява спад през последните три дни. Следва 59.50, което е 62% корекция на 56.90-63.61, а след него идва и 57.70 – дъно от 20 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *