Петролът поскъпва поради нестихващото напрежение в Украйна и намалените запаси

Щатският лек суров петрол (WTI) се търгува на цени, близки до най-високите му стойности за последната седмица, след като бе оповестено, че запасите на горивото в Съединените щати са намалели за първи път от над един месец през изминалата седмица. САЩ е страната най-голям потребител на нефт в света.

Фючърсните договори се търгуват с леки изменения в началото на новия ден, след като вчера добавиха 1,3% към стойността си. Запасите от суров петрол (WTI) в Съедините щати са се стопили с 1,78 млн. барела до 397,6 млн. барела през изминалата седмица, а доставките до хранилището в Къшинг, Оклахома, където е точката за доставки на петрол за САЩ, са били най-малки от 2008-а г. по данни на Администрацията за енергийна информация на Съединените щати.

Други фактори, оказващи влияние върху цената на петрола, са кризата в Украйна и намалените доставки на нефт от Канада поради авария в преносната мрежа.

Контрактите върху щатски петрол WTI с доставка през юни се търгуваха на цена от 100,89 долара за барел по време на електронната търговска сесия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към 13:26 ч. в Сингапур. Вчера договорите поскъпнаха с цели 1,27 долара до 100,77 долара за барел, което е най-високата цена на щатския нефт от 29-и април. Обемите на фючърсната търговия бяха с 24% под средните за последните 100 дни, а от началото на годината петролът е поскъпнал с 2,4%.

Междувременно, търгуваният в Европа нефт тип „брент“ леко поевтиня до 107,98 долара за барел на базираната в Лондон Европейска фючърсна борса ICE. Спредът между двата основни типа петрол, продавани на международните стокови борси, се сви до 7,36 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *