Петролът поскъпва преди данните за запасите в САЩ

Петролните фючърси се търгуват на положителна територия днес. Вчера суровият петрол с доставка през март се повиши с 18 цента на борсата в Ню Йорк и затвори на ниво от 58,88 долара за барел.

Днес по време на азиатската сесия фючърсите на черното злато добавиха 56 цента, или 1%, към стойността си до ниво от 59,44 долара за барел. Сортът Брент, добиван в Северно море, поскъпна с 51 цента (0,9%) до 58,93 долара за барел на борсата в Лондон.

По-късно днес ще бъдат публикувани данните за петролните запаси в САЩ. Очакванията на анализаторите са за спад на запасите от отоплителни горива поради повишеното търсене в резултат на ниските температури в страната. Запасите от петролни дестилати към 26 януари бяха на ниво от 140 млн. барела, или с 9,1% над средните стойности за последните пет години. Очакванията за седмицата до 2 февруари са за спад от 3 млн. барела.

Прогнозите за запасите от суров петрол и бензин предвиждат позитивни изменения, съответно от 2 млн. и 1,8 млн. барела на седмична база. Данните за предходната седмица показаха, че запасите от суров петрол са 324,9 млн. барела (10% над средното ниво за последните 5 години), докато бензиновите възлизат на 224,6 млн. барела, или 3,9% над средните стойности.

Според анализатори с предстоящото затопляне на времето през пролетта ще се повиши търсенето на бензин, което за първия месец на 2007 г. бе на ниво от 9,1 млн. барела дневно, регистрирайки ръст от 3,4% на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *