Петролът поскъпна над 100 долара за барел на фона на добри перспективи пред световната икономика

Основните стоки завършиха първата сесия на седмицата с разнопосочни движения в цените си. Щатският суров петрол продължи с доброто си представяне от последната сесия, когато успя да прибави към цената си повече от 2%. Основната причина оказала влияние върху представянето на суровината вчера бе подновяването на дискусиите с Иран за сътрудничество със Западните държави по нови 6 точки. Добри икономически данни от Европа също оказаха подкрепа на нефта. Ефект върху стоките продължава да оказва и публикуваният в петък доклад за американския пазар на труда. Данните бяха по-слаби от очакванията на анализаторите.

Златото успя да запази и дори леко да увеличи печалбите натрупани през изминалата седмица. По-слабите данни за заетостта в САЩ оказаха подкрепа на благородния метал, след като се очаква негативният доклад да охлади намеренията на Федералния резерв да свие програмата си за икономически стимули поне в близките няколко месеца.

Новината, която имаше най-силно влияние върху петрола вчера, бе провелата се двудневна среща в Иран между Запада и местните лидери. След края на събитието стана ясно, че двете страни са сближили позициите си относно ядрената програма на Техеран и отбелязват дискусията като конструктивна. Западните републики поискаха достъп до военната база в местността Парчин, където подозират, че също може да се провежда развитието на ядрено оръжие. Повече подробности около вчерашното споразумение ще станат ясни през следващите няколко дни.

Друга важна новина от вчера бе тази, че инвеститорското доверие в еврозоната продължава да нараства. Възходът на икономиката в Стария континент продължи да радва пазарните участници и през вчерашната сесия. Официалните данни показват, че инвеститорското доверие в страните членки на валутния съюз се е увеличило до 13.3 пункта през февруари, което е ръст от 1.4 пункта в сравнение с месец по-рано. Резултатите надминаха прогнозите на анализаторите, които бяха за спад до 10.3 пункта.

Фючърсите върху суров петрол с доставка през март (CLH4, OILUSMAR14) завършиха първата си сесия за седмицата с ново повишение, след като прибавиха 18 цента, или 0.2% към стойността си, приключвайки деня на ниво от 100.06 долара за барел. Това бе най-високата точка на затваряне за щатския петрол от 27 декември насам. На графиката по-долу виждаме, че суровината вече успешно се справи със съпротивата на психологическата граница от 100 долара за барел. От решаващо значение за представянето на петрола през тази седмица ще бъдат данните за американските запаси, които ще бъдат публикувани в сряда.

Фючърсите върху петрол сорт Брент с доставка през месец март (LCOH4, OILUKМАР14) завършиха сесията в различна посока от щатския петрол, след като загубиха 63 цента до 108.94 долара за барел. Лондонският петрол все пак се представя сравнително успешно през последните дни, след като успя да завърши последната седмица с ръст в стойността си от 3%. В момента суровината се търгува съвсем близо до нивото на 89-дневната, плъзгаща средна при 108.50 долара за барел. Основната подкрепа за суровината се намира около нивото на 200-дневната плъзгаща средна при 107.87 долара за барел.

Златото продължи да следва образувалия се възходящ тренд от последните няколко сесии. Силна подкрепа на скъпоценния метал оказа забавянето на пазара на труда в САЩ, което даде надежди на инвеститорите, че Централната банка в страната няма да посегне върху финансовите стимули през близките месеци.

Контрактите върху злато с доставка през месец април (GCJ4, GOLDAPR14) завършиха сесията в понеделник с повишение в цената си, след като прибавиха 11.80 долара, или 0.9% от стойността си, завършвайки търговията на цена от 1 274.70 долара за тройунция. В момента скъпоценният метал се намира между 89-дневната и 200-дневната плъзгащи средни, като тази сутрин беше пробито ключовото ниво при 1 275 долара. В случай, че покачването продължи, можем да очакваме тестване на психологическата граница от 1 300 долара за тройунция като това ниво беше достигнато за последен път на 7 ноември.

Среброто с доставка през месец март (SIH4, SILVERMAR14) последва движението на златото и завърши търговията с повишение в цената си, след като поскъпна с 0.9%, или 18 цента, за да завърши на ниво от 20.11 долара за тройунция. Основната съпротива за суровината се намира при 20.50 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *