Петролът поскъпна над 78 долара след двата дни на спад

Цената на американския лек суров петрол се повиши силно с близо 2% до края на сесията в четвъртък и премина 78 долара за барел след двата поредни дни на спад.За това помогна поевтиняването на долара срещу повечето основни валути и добрите данни за намаляването на безработицата в Германия, предаде Wall Street Journal.
Щатският долар отстъпи с повече от половин процент срещу еврото, йената, швейцарския франк и австралийския долар вчера. Еврото се повиши над 1,31 долара, което е най-високото ниво за последните 11 седмици.
Поевтиняването на долара прави цената на петрола по-ниска, изразена в други валути.
Появата на поредните тропически смущения в Атлантическия океан също спомогна за скока в цената на петрола вчера. По време на днешната електронна търговия в Азия обаче котировките поеха надолу след данните за спада на индустриалното производство и повишението на безработицата в Япония.
Американският лек суров петрол с доставка през септември губи 0,3% до 78,12 долара за барел в днешната електронна търговия. Петролните фючърси поскъпнаха с 1,37 долара, или 1,8%, до 78,36 долара за барел в края на вчерашната сесия, като цената им се движеше в интервала от 76,45 до 78,89 долара за барел.
Брентът завърши сесията на Лондонската петролна борса с ръст от 1,53 долара до 77,59 долара за барел. В часовете на днешната електронна търговия той поевтинява с 0,3% до 77,39 долара за барел.
От началото на този месец петролът е поскъпнал с 3,3%, но в рамките на тази седмица е загубил 1,1%.
Цената на петрола се движи в тесния диапазон от 70 до 80 долара през последните няколко седмици в очакване на по-ясни сигнали за състоянието на световната икономика, което ще предопредели търсенето на суровини в бъдеще.
Малко преди началото на борсовата сесия в САЩ днес излизат данни за брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие. Според анализатори американската икономика е забавила темпото си на растеж до 2,5% на тримесечна база спрямо 2,7% през първите три месеца на тази година.
В случай, че данните се окажат по-лоши, това е знак, че търсенето на петрол може да падне още, което ще увеличи допълнително запасите от суров петрол и може да окаже натиск над цените на петрола.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *