Петролът поскъпна след прогнозите, че ОПЕК ще намали рязко квотите за добив

Цените на петрола се покачват на световните пазари, като влияние днес оказват слуховете, че ОПЕК планира сериозно „снижение” на квотите за добив. Картелът ще се опита да спре силния спад на цените – само за пет месеца ценната суровина поевтиня със 70%. През миналата седмица петролът загуби 25% от цената си, припомня Bloomberg.
В същото време новоизбраният американски президент Барак Обама обяви, че ще предложи план за създаването или съхранението на 2,5 млн. работни места в САЩ. По време на седмичното си радиообръщение той обеща подобрение на здравеопазването и училищната система, както и мерки за увеличението на енергийната ефективност на икономиката.
В резултат на тези фактори лекият суров петрол се търгува за 43,38 долара за барел в електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк или с 2,50 долара, по-скъпо спрямо последната търговска сесия. Сортът Brent достига до цена 42,25 долара за барел в сутрешната сесия на ICE, след като в петък контрактите се търгуваха на ниво под 40 долара за барел.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *