Петролът поскъпна след сделката в ОПЕК

Цената на петрола се повиши по световните пазари с повече от 10% след съобщението за първото споразумение в ОПЕК от 2008г. насам за съкращаване на добивите.

Към 21 часа българско време американският петрол с доставки за януари поскъпна с 4.34 долара до $49.57 за барел. Това е повишение с 9.6%, след като по-рано в търговската сесия то бе надминало 10%.

Определящият цените за Европа сорт „Брент“ с доставка за януари се повиши с 3.98 долара до $50.36 за барел. Това е поскъпване с 8.6% в последния ден за покупки за първия месец на 2017г. В договорите за февруари повишението на цената е 10% до $52.09 за барел.

Поскъпването изглежда рязко, но и без това през ноември тенденцията сочеше към повишаване на цените с 5%, пише dnevnik.bg. Анализатори и търговци казват, че едва ли ще се стигне до нови по-високи нива, както и че реакцията на сделката може да е краткотрайна.

Договорката е 13-те страни членки (днес Индонезия напусна картела) да намалят от януари добива си с общо 1.2 милиона барела дневно, или с малко над 3% от октомврийските 33.64 млн. барела. През септември имаше предварително споразумение в Алжир и крайният вариант от Виена е в зоната на по-скромните сценарии.

Саудитска Арабия поема основния дял от съкращаването – почти 500 000 барела до 10.06 млн. барела дневно. Без този компромис от страна на саудитците нямаше да се стигне до сделка.

Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, се отказа от съпротивата си да намали добивите и прие да ги свие с 200 000 барела до 4.351 милиона барела дневно.

Друг компромис в името на споразумението е позволението Иран леко да увеличи добивите спрямо октомври. Това е голяма победа за Техеран, който отдавна настоява, че трябва да си върне пазарния дял, изгубен по време на западните санкции, коментира „Ройтерс“.Създава се специална комисия за следене спазването на споразумението, в която членуват Кувейт, Алжир и Венецуела.

Страните производители извън ОПЕК настояваха преди да се включат да видят сделка в ОПЕК и през последните месеци поставяха нови рекорди по добив. Сега те са приели орязване на дневната продукция с 600 000 барела дневно, като подробности за тях ще има на отделна среща с ОПЕК на 9 декември.

Русия приветства споразумението и е готова да се присъедини към неко, заяви енергийният министър Александър Новак. „Поетапно ще намалим добива в първото полугодие на 2017г. в обем до 300 000 барела дневно в кратки срокове и изхождайки от техническите с ивъзможности“, се казва в съобщението на миинстерството.

Частната „Лукойл“, производител №2 в Русия, обяви, че ще подкрепи каквото и да е решение на енергийното министерство, свързано със споразумението на ОПЕК. Това стана след среща на ръководителя Вагит Алекперов с иракския петролен министър Джабар Али ал Лауиби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *