Петролът постигна най-дългата серия от седмични ръстове от 1983 г.

Американският суров петрол отчете десетия си пореден седмичен ръст на фона на продължаващия конфликт в Близкия изток и по-големия от прогнозното спад на запасите в САЩ.

Бенчмарковите контракти върху WTI затвориха петъчната сесия с минимално повишение от 0,05% до 59,72 долара за барел, след като седмица по-рано цената на актива бе 59,69 долара.

По този начин американското „черно злато“ постигна десетия си пореден седмичен ръст – най-дългата серия от 1983 г. насам.

„Нагласите бяха стимулирани от спадането на запасите и силното търсене на пазарите на суров петрол“, посочиха в доклад анализаторите от ANZ Bank, цитирани от WBP Online.

Въпреки това брентът затвори петъчната търговия при 65,37 долара за барел, поевтинявайки с 2,16%, в сравнение с 66,81 долара за барел преди седмица.

Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви в сряда, че запасите на страната са намалели с 2,67 млн. барела през седмицата до 15 май, надхвърляйки прогнозите за понижение от 2 млн. барела, които очакваха анализаторите. Новината отбеляза третия пореден седмичен спад на резервите на суров петрол в САЩ, които вече възлизат на 482,2 млн. барела.

Освен това правителствената агенция съобщи, че дневното производство в САЩ е намаляло със 112 хил. барела до 9,26 млн. барела – най-голямото отстъпление в продукцията от юли 2014 г.

Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs прогнозираха по-рано през седмицата, че производството на петрол в САЩ ще нарасне с 205 хил. барела на ден през следващата година въпреки очаквания спад във втората половина на тази година. В допълнение банката повиши прогнозата си за цената и на брента, и на WTI за тази година, но понижи перспективата за периода 2016-2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *