Петролът потъна до повече от 50-месечно дъно, на ход е ОПЕК

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) отстъпи до най-ниското си ниво в последните повече от 50 месеца, след като пазарът става все по-загрижен относно предстоящата по-късно през деня среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Фючърситe върху енергийната суровина с доставка през януари поевтиняват с 1,82 на сто до 72,75 долара за барел по време на късната търговия в Азия в четвъртък. Равнището е най-ниското от първата седмица на септември 2010 г.

Междувременно и цената на търгувания в Европа сорт брент с доставка също през януари отстъпва рязко – с 1,47 на сто до 76,49 долара за барел.

Пазарът остава колеблив относно решението, което ще вземе ОПЕК. Въпреки продължаващия спад на цените на „черното злато“ немалка част от инвеститорите залагат на съкращаване на производството от страна на 12-членния петролен картел, което би тласнало цените отново нагоре.

Основната дилема остава поведението на Саудитска Арабия – най-големият производител в рамките на Организацията, която за момента изразява убеждението си, че цените ще се стабилизират от само себе си с повишаването на глобалната икономическа активност. Властите в Обединените арабски емирства пък заявиха, че ОПЕК ще направи всичко възможно за възвръщане на пазарното равновесие.

Петролният министър на Ангола Хосе Мария де Васконселос Ботейо заяви в сряда, че очаква ОПЕК да стигне до решение по време на срещата си в четвъртък. „Мисля, че трябва да се постигне консенсус и да постигнем някакво решение за промяна на настоящата ситуация“, каза Ботейо.

Той сравни сегашната ситуация с 2008 г., когато членовете на ОПЕК драстично свиха производствените си квоти, за да блокират значителното пропадане на цените на „черното злато“.

Във вторник предварителните разговори във Виена между представителите на Русия и Саудитска Арабия oбаче удариха на камък, изпращайки ясен сигнал към пазара за тежките предстоящи преговори в четвъртък. По време на срещата присъства и представител от Венецуела – страна, която подобно на Русия изразява подкрепа за ограничаване на глобалното производство на суровината.

Въпреки това по-рано същия ден венецуелският външен министър Рафаел Рамирес изтъкна, че Русия, Саудитска Арабия, Мексико и Венецуела са единодушниза ситуацията на световния петролен пазар. „Обсъдихме ситуацията на петролния пазар и споделяме еднагледна точка за положението“, посочи той.

По думите му делегациите са се договорили да поддържат връзка и след тримесеца да проведат още една среща.

През миналатa седмица президентът на Венецуела Николас Мадуро посочи пред местния телевизионен канал Venezolana de Television, че“цена от около 100 долара за барел е справедлива за световната икономика“. Според него подобна стойност е гаранция за стабилността и диверсификацията на инвестициите в петролната индустрия на глобално ниво.

Мадуро отново обвини САЩ за използване на метода за добив на шистово „черно злато“ чрез хидравлично разбиване (фракинг), чрез който Вашингтон удря по позициите на Русия и спомага за допълнителното намаляване на цената на петрола, която от август насам спадна с близо 25%. „Те(САЩ – бел. ред.)отчаяно се опитват да победят Русия, тъй като Китай е увеличил производството, а Русия е напът“, посочи Николас Мадуро, цитиран от РИА „Новости“.

Публикуваните в сряда данни от САЩ показаха, че запасите от суров петрол са нараснали с 1,95 млн. барела през миналата седмица. Бензиновите запаси пък са се увеличили с 1,83 млн. барела, докато тези на дестилатите са намалели с 1,65 млн. барела през отчетния период според данните на Администрацията за енергийна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *