Петролът прекъсна тридневния си спад, поскъпна до $62,77 за барел

Петролът прекъсна тридневния си спад и вчера завърши деня с минимално повишение на нюйоркската стокова борса. Там суровият петрол с доставка през март регистрира повишение от 7 цента до 62.62 долара за барел, като продължи ръста си и по време на азиатската борсова сесия, където добави нови 15 цента към стойността си до 62.77 долара за барел с доставка през март.

Спадът в цената на петрола през последните дни стана реалност въпреки данните за запасите на петрол в САЩ, които отчетоха в сряда изненадващ спад от 300 000 барела за предходната седмица до 320.7 млн. барела, или с 11% повече спрямо сравнимата седмица на миналата година.

Понижение с 300 000 барела до 136 млн. барела са регистрирали и запасите на дестилирани горива за изминалата седмица в САЩ, или с 12% в сравнение със същата седмица на миналата година.

Силен ръст са отбелязали обаче запасите от бензин, които са се повишили с 4.3 млн. барела до 223.3 млн. барела.

Анализаторите обясняват слабостта в цената на петрола с относително топлото за сезона време в САЩ и намаляване на опасенията на инвеститорите относно нарушаване на доставките, свързани с конфликта в Иран.

Според някои обаче по-нататъшното понижение на петрола под 60 долара едва ли ще бъде възможно на фона на все още неразрешената ситуация относно ядрената програма на Иран. Ако напрежението по този въпрос ескалира, може да доведе до силно поскъпване в цената на суровината.

Силен спад вчера регистрира цената на природния газ, която се понижи с 25.6 цента до 7.479 долара за ММВtu.

На фона на понижението в цената на петрола силен ръст регистрира вчера цената на златото. То завърши деня на нюйоркската стокова борса с понижение от цели 14.4 долара до ниво от 564.5 долара за тройунция с доставка през март.

По време на азиатската сесия обаче благородният метал регистрира значителен спад, като загуби 4 долара, или 0.9% от стойността си, до ниво от 560.4 долара за тройунция.

Разнопосочно завършиха вчерашния ден щатските индекси, като технологичният Nasdaq приключи сесията с понижение от 0.5%, а Dow Jones добави минималните 0.2% към стойността си до ниво от 10 883.35 пункта.

Подобна бе ситуацията и на азиатските пазари. Японският Nikkei 225 завърши днешния ден с понижение от 1.1% до ниво от 16 257.83 пункта, а корейският KOSPI приключи на положителна територия, добавяйки 1.9% към стойността си до ниво от 1 335.23 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *