Петролът продължава губещата си серия

Цената на петрола продължи да пада днес по време на азиатската борсова сесия, където суровият петрол с доставка през юни загуби 93 цента от стойността си до ниво от 71.11 долара за барел.

В петък цената на суровия петрол завърши с понижение от 1.42 долара за барел до ниво от 72.04 долара. До голяма степен този спад се предопредели от занижената прогноза на Международната енергийна агенция (МЕА) за среднодневното потребление на ценната суровина.

От МЕА обявиха, че очакват ръстът на среднодневното световно потребление на петрол през тази година да възлезе на 1.25 млн. барела в сравнение с ръста му от 1.47 млн. барела година по-рано.

Основание за това понижение, според тях, дават данните за слабото потребление на суровината през първото тримесечие.

В същото време на фона на спада в потреблението в най-голямата световна икономика – щатската, се наблюдава повишение на производството на петрол от бившите съветски републики.

Понижението на прогнозата за потреблението на суровината идва седмица, след като от американското енергийното министерство отчетоха най-голямото седмично повишение на потреблението на бензин в САЩ в навечерието на настъпващото лято.

Спад по време на търговията си в Азия отбеляза и цената на бензина, като фючърсите на суровината се понижиха с 2 цента до ниво от 2.0267 долара за галон.

Цената на природния газ загуби 5.5 цента до ниво от 6.225 долара за ММВtu.

Анализатори коментират, че спадът в цената на петрола се ограничава до голяма степен от напрежението около Иран и Нигерия.

Според тях ще станем свидетели на задълбочаване на понижението в цената на суровината, в случай че тя преодолее психологическото ниво при 70 долара за барел и трайно се задържи под посоченото ниво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *