Петролът продължава да губи позиции, понижава се под 67 долара за барел

Петролът продължава да губи позиции и след като завърши вчерашния ден на щатските пазари с понижение от 0.18 долара до ниво от 67.32 долара за барел суров петрол с доставка през октомври, по време на азиатската борсова сесия продължи да поевтинява.

Към момента барел суров петрол се разменя при нива малко под 67 долара за барел, което е и най-ниската му стойност за последните пет месеца.

Освен традиционните фактори, действащи в посока поевтиняване на ценната суровина, сред които краят на летния сезон в САЩ и намаляването на напрежението около Иран, спадът му се предопредели и от данните за запасите на петрол и петролни продукти в САЩ.

На фона на понижените петролни запаси през изминалата седмица ръст са отбелязали тези на бензин и дестилирани горива.

Запасите на петрол са намалели с 2.2 млн. барела до 330.6 млн. барела, като понижението превиши средните очаквания на анализаторите за намаляването им с 1.1 млн. барела. Количествата обаче се запазват с 6.2% над нивата си от същата седмица на миналата година.

Повишение от 700 000 барела са регистрирали запасите от бензин на най-голямата световна икономика през изминалата седмица до 206.9 млн. барела, което е с 6.6% над нивата им от миналата година.

Запасите от дестилирани горива също са нараснали, като повишението при тях е с 3.1 млн. барела до 139.9 млн. барела. Тук ръстът им превиши значително средните очаквания на анализаторите.

Допълнително за понижението в цената на петрола помогна новината, че от петролната компания Royal Dutch Shell PLC увеличават производството си със 180 000 барела на ден в Нигерия след възстановяване на нефтопровод.

През вчерашния ден силно понижение регистрираха и цените на златото и останалите метали в резултат на стартиралото значително поскъпване на щатската спрямо останалите основни валути.

Фючърсите на златото с доставка през октомври загубиха цели 15.5 долара вчера, или 2.4% от стойността си, до ниво от 619.80 долара за тройунция.

Силен спад отбеляза и цената на среброто – с близо 3% до ниво от 12.66 долара за тройунция с доставка през октомври.

Спадът при металите стана реалност след значителното поевтиняване на щатската валута вчера. Еврото се понижи и се търгува към момента при ниво от 1.2720 долара, след като вчера рано сутринта се разменяше при нива над 1.28 долара за едно евро.

На фона на поевтиняването в цената на петрола и след силния си спад в сряда щатските индекси приключиха вчерашния ден отново на отрицателна територия. Индексът Dow Jones завърши деня със загуба от 0.7% до ниво от 11 331.44 пункта, а технологичният Nasdaq се понижи с 0.6% до ниво от 2 155.29 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *