Петролът продължава да поевтинява, силен спад и при златото

След понижението си в петък цената на суровия петрол продължи низходящия си тренд и по време на азиатската борсова сесия днес.

В петък цената на черното злато приключи деня на нюйоркската стокова борса с понижение от 0.78 долара до 61.84 долара с доставка през март, като по време на търговията в Азия загуби нови 32 цента до 61.52 долара за барел суров петрол.

Понижението в цената на петрола стартира след данните за значителното повишение на запасите от бензин в САЩ през изминалата седмица, които отчетоха ръст от 4.3 млн. барела до 223.3 млн., както и след относително топлото за сезона време в САЩ.

Допълнително спадът се подсили от занижените от Международната енергийна агенция прогнози за световното потребление на суровината през първото и второто тримесечие на настоящата година, което се предопределя от относително високите цени на петрола.

На фона на понижението в цената на петрола силен спад регистрира и цената на златото.

Фючърсите на благородния метал с доставка през март загубиха 4.1 долара за тройунция до ниво от 546.10 долара, след като в петък благородният метал регистрира спад от цели 14.3 долара до ниво от 550.2 долара за тройунция.

След силното си понижение в петък, когато цената на среброто загуби 28 цента от стойността си, днес тя се понижи с нови 12 цента, или 1.3%, до ниво от 9.26 долара за тройунция с доставка през март.

Силно понижение в първия работен ден на настоящата седмица регистрира японският Nikkei 225. Той завърши под психологическото ниво от 16 000 пункта за пръв път от 26 януари насам, след като приключи деня с 2.34% надолу до ниво от 16 877.6 пункта.

Анализаторите обясняват силния спад на японския индекс с поскъпването на йената спрямо останалите основни валути, което влияе върху износа на стараната, правейки го по-малко конкурентоспособен.

На отрицателна територия завършиха сесията и останалите основни азиатски индекси, като тайванският претеглен индекс се понижи с 0.5% до ниво от 6 562.29 пункта, а корейският KOSPI падна с 1.1% до ниво от 1 320.79 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *