Петролът продължава да поскъпва след сблъсъците в Египет

Цената на петрола се покачва в пети пореден ден на фона на опасенията за забавяне на доставките от Близкия Изток с оглед на ескалиращото напрежение в Египет.

Фючърсните контракти върху жълтия метал с доставка през септември поскъпват с 0,65 долара, или 0,61 на сто, до 107,50 долара за барел в електронната търговия в четвъртък. В предходната сесия цената на енергийната суровина се покачи минимално с 0,02 долара.

Също с повишение се търгуват контрактите върху конкурентния сорт брент с доставка през октомври. Цената на търгуваното на Лондонската борса „черно злато“ е нагоре с 0,73 долара, или 0,68 на сто, до 109,56 долара за барел, предава MarketWatch.

Цената на енергийната суровина получи тласък нагоре след съобщенията в египетските медии, че най-малко 278 души са загинали, а повече от 2000 са ранени, след като полицията атакува протестните лагери, изградени от поддръжниците на Мохамед Морси. Бившият президент бе свален от поста му в началото на юли с военен преврат.

Междувременно в писмо до изпълняващия длъжността президент Адли Мансур неговият заместник Мохамед ел Барадей обяви, че се отказва от поста си. Мотивът е нерегламентираното използване на сила спрямо демонстрантите срещу властта

Въпреки че Египет не е сред големите производители на петрол, страната е важен транспортен център за суровината. Кайро държи контрола върху две от ключовите транспортни връзки в региона – Суецкия канал и Суецко-средиземноморскияпетролопровод.

„Въпреки че като цяло няма очаквания преноса на петрол през Суецкия канал иСуецко-средиземноморскияпетролопровод да бъдат затруднени, тъй като те са под военна защита, рискът все пак се увеличи след последните събития“, заявиха анализаторите от Commerzbank в сряда.

„В допълнение, виждаме продължаващите проблеми в Либия, където дори се наложи правителството да ревизира в посока надолу производствените разчети за петрола, поради нерентабилност спрямо пазарните цени“, добавиха още експертите.

От Commerzbank отбелязаха също, че брентът отново се насочва към цена от 110 долара за барел на фона на увеличаващите се проблеми с доставките от африканската страна, произтичащи от трудовите стачки в експортните терминали.

„Ако ситуацията в Либия обаче се стабилизира, брентът може бързо да се окаже под натиск с оглед на рекордно високите спекулативни нетни дълги позиции“, посочват още анализаторите.

Пазарните участници ще наблюдават също така серията икономически доклади, които ще бъдат представени в САЩ днес. Всяко подобрение на икономическите перспективи пред първата икономика в света може да бъде възприето като сигнал за покачване на търсенето на енергийни продукти.

При търговията с други енергийни суровини бензиновите контракти с доставка през септември поскъпват с 0,01 долара, или 0,3 на сто, до 2,99 долара за галон, удължавайки ръста си от 1,4% от сряда. Стойността на дизеловото гориво с доставка през септември пък расте с 0,02 долара, или 0,7%, до 3,07 долара за галон

Фючърсите върху природния газ с доставка през септември от своя страна поевтиняват с 0,015 долара, или 0,46 на сто, до 3,327 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици) след поскъпването с 1,7% в сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *