Петролът регистрира четвърто поредно повишение

Петролът регистрира четвърто поредно повишение, повлиян от очакванията за засилване на търсенето на бензин в САЩ през летния сезон.

Цените на автомобилното гориво достигнаха 8-месечен връх, като от началото на годината бележат ръст от 20 на сто – четири пъти по-голям от повишението при лекия суров петрол. Бензиновите запаси в САЩ са с 4% под средните стойности за последните пет години, като в същото време експертите очакват рекордно търсене това лято.

Понижението на складовите наличности е резултат от серията аварии в няколко щатски рафинерии, които доведоха до рязко понижение на производствените капацитети в страната. Вчера от ConocoPhilips обявиха, че са затворили част от производствените мощности на рафинерията в Уилмингтън, Калифорния. Бензинът в САЩ добави 0,6% към стойността си до 2,2047 долара за галон днес.

Същевременно вчера от Международната агенция по енергетика съобщиха, че очакват през първото тримесечие на тази година запасите от суров петрол в развитите страни да отчетат най-силния си спад за последните 11 години.

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през май регистрираха повишение от 0,27 цента (0,42%) днес до 64,12 долара за барел, след като вчера поскъпнаха с 3 на сто до 63,85 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *