Петролът се възстановява след шестседмичното дъно

Източник: STS Finance

Петролът се възстанови след 6-седмичното дъно, достигнато в петък, благодарение на силата на борсовите индекси днес в Азия и Европа и очакванията, че търсенето на бензин през лятото ще е голямо.

Търгуваният в Лондон сорт Брент със срок на доставка месец май нарасна в обедните часове с 2 цента до 60.33 долара за барел.

Американският суров петрол със срок на доставка месец април, който изтича утре, поевтиня с 21 цента до 56.90 долара за барел. Контрактът спадна в петък до 6-седмично дъно на 57.11 долара за барел вследствие на спада на Wall Street, който предизвика опасения за по-слаб икономически растеж в САЩ. Силните обаче днес индекси в Азия и Европа разпръснаха опасенията за състоянието на световната икономика и насочиха вниманието на дилърите към очакваното увеличено търсене на бензин.

Пиковият летен сезон в САЩ започва на 31 май, а в допълнение очакванията са рафинериите да увеличат дотогава производството с цел да натрупат достатъчно запаси за лятото. По-високата продукция на бензин означава, че ще има по-силно търсене, а това означава, че рафинериите ще се опитат да се запасят предварително и ще правят покупки на суров петрол.

Не на последно място, плановете на Министерството на енергетиката на САЩ да закупи 4 млн. барела петрол с цел увеличение на Стратегическия петролен резерв също подкрепят цената.

Междувременно миналата седмица ОПЕК реши да остави нивата на продукцията без промяна, въпреки че търсенето през второто тримесечие е традиционно слабо.

В 14 часа българско време контрактите на борсата Нимекс за фронт-месеца април се търгуваха на цени от 56.75 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 57.11 долара, а промяната е 36 цента в посока надолу. Най-високата стойност за деня е 57.40 долара, а най-ниската 56.67 долара. Откритият интерес е 84 226 контракта.

Техническа картина

Close 60.38 High 61.57 Low 59.79

При майските контракти съпротиви са върховете от 13 март на 62.45 и от 8 март на 63.61. Следва психологическото ниво от 65, чийто траен пробив вероятно ще доведе до значително поскъпване.

В посока надолу подкрепа е 59.50, което е 62% корекция на 56.90-63.61. Следва 57.70 – дъно от 8 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *