Петролът се насочи към 6-месечен връх

Лекият суров петрол(WTI)се насочи към най-високите си стойности от декември насам. Цената на европейския сортBrentсъщо се повиши на фона на ескалиращото насилие в Ирак, заплашвайки доставките от вторият най-голям доставчик на петрол вОрганизацията на страните износителки на петрол(ОПЕК).

„Има опасност за нарастване на напрежението в Близкия Изток, при което става дума за значителен обем от дневните доставки“, коментира експертът Майкъл Маккарти от CMC Markets в Сидни, който прогнозира цените на щатския петрол да достигнат до 125 долара за барел, ако атаката от Багдад стане факт. „На пазара имаше опасения за размириците в Либия; в Ирак ситуацията е много по-сериозна“, допълни той.

Цената на WTI с доставка през юли се покачи с 1,15 долара и достигна 107,68 долара за барел на електронната търговия в Ню Йорк. Контрактът скочи с 2,13 долара до 106,53 долара за барел, най-високата стойност от 18 септември насам. Обемът на всички изтъргувани фючърси беше 4 пъти по-висок от средните стойности за последните 100 дни. Като цяло цените се покачиха с 4,3% от тази седмица.

Brentс доставка през юли, която изтича днес, поскъпна със 73 цента, или 0,7%, и достигна 113,75 долара за барел на лондонската борса. Разликата между европейския и щатския петрол достигна до 6,23 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *