Петролът се повишава до 64 долара за барел, ръст и при златото

Цената на петрола продължи с повишението си от вчера, като по време на азиатската сесия фючърсите на суровия петрол с доставка през октомври добавиха 0.2 долара към стойността си до ниво от 64 долара за барел.

Ръстът в цената на петрола стана реалност след като от ВР заявиха, че платформата им в Мексиканския залив – Thunder Horse, която е с производствен капацитет от 250 000 барела петрол на ден и 200 млн. куб. фута природен газ, няма да бъде възстановена до средата на 2008 година.

Платформата излезе от експлоатация след ураганите от миналата година, а очакванията на инвеститорите бяха втората по големина европейска петролна компания да я пусне в експлоатация в началото на 2007 година.

Напрежение на петролния пазар внесе и заплахата от страна на Иран, че няма да допусне ядрените инспекции на ООН, ако международната организация наложи някакви санкции на страната.

Възстановяването на повишението в цената на петрола става реалност на фона на постигнатия в петък шестмесечен минимум на ценната суровина при ниво от около 62 долара за барел.

То стана възможно след засилване на очакванията за забавяне на световния ръст, повишението в запасите на петролни продукти в САЩ и намаляването на прогнозите за световно потребление на суровината от страна на ОПЕК.

Повишение вчера регистрира и цената на златото. Фючърсите на благородния метал с доставка през октомври добавиха 9.7 долара до ниво от 587.2 долара за тройунция по време на търговията си на щатските пазари вчера.

По време на азиатската си търговия златото загуби минималните 0.2 долара от стойността си до ниво от 587 долара за тройунция.

След като се търгуваха през по-голямата част на вчерашния ден на положителна територия, в крайна сметка основните щатски индекси приключиха деня с минимални изменения спрямо предходния ден. По абсолютно аналогичен начин завършиха днешния ден и азиатските.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *